dijital pazarlama işlemlerinde klişeler

Pazarlama Yöntemlerinde Klişeler

Amerika’da ortaya çıkan en yoğun alışveriş sezonun ilk günü olarak adlandırılan “Black Friday” bize pazarlama konusunda bir kaç fikir vermiştir elbette. Dijital pazarlama konusunda da fikir oluşturmak için hayatımızda karşımıza çıkan “Kara Cuma” gibi etkinlikleri elimize alabiliriz.

Bir konunun ya da ürünün insanlar üzerinde bıraktığı etki ne kadar fazla ise rağbet de o kadar fazla olacaktır. Sokak sanatçılarının neden kalabalık sokaklarda olduğu veya neden izbe yerlerde müzik yapmadıklarını düşünürsek, seslerini daha fazla insana pazarlamak istediklerini ve güzel olduğunu düşündükleri sesleri ile insanlar üzerinde etki bırakmak istediklerini aklımıza getirebiliriz.

Pazarlama İçerisinde İndirim Kullanımı

dijital pazarlama için klişe olan durumlar

Son zamanlarda indirimlerin insanlar üzerinde negatif bir etkisi bulunmakta. İnternet aleminde veya reyonlarda, vitrinlerde bulunan üstü çizilip yeni fiyatlandırması ile satışa sunulan ürünler insanlara “indirime girmiş hadi alalım” etkisi bırakmıyor. Artık eskisi gibi indirimlerden yarar bulamayan esnaflar pazarlama konusunda farklı yönlere doğru ilerlemeye başladılar. Kendilerine bir gün veya bir saat belirleyerek bu vakitlerde yapılan alışverişlerin normal fiyattan daha ucuz olacağını insanlara bildirdiler. Bu sayede insanların aklında herhangi bir ürünü alırken “bu ürünü A marketinden Salı günü daha ucuza alabilirim” düşüncesini soktular.

Pazarlama içerisinde zamana tabi olmadan indirim yapılması yerine standart zamanlar içerisinde ürünlerini daha ucuza satılması da insanların aklına yerleştirildi. Tabi ki ürünlerin fiyatlarının ne olduğu ve aslında indirim olup olmadığı konusunda işletme sahibi dışında kimsenin fikri olamaz. İşletme sahibinin tek isteği ürünlerin satışının yapılması ve çarkın dönmesidir.

dijital pazarlama da indirim kullanımı

Örnek verecek olursak doların ani yükselişinden önce yüklü ürün satın alımı yapan bir işletme, dolar yükseldikten sonra önceden almış olduğu ürünlere zam yaparak kazancını artırmış olur. Kazancının elindeki ürünler vasıtası ile artacağını bilen esnaf, “doların arttığına aldanmayın piyasadan daha ucuza satış yapıyoruz” diyerek tüketici üzerinde alım yapılacak bir işletme algısı yaratmaya çalışır. Bu sayede dolar yükselmeden önce satış yapamayan esnaf eski fiyatları ile satışa sunduğu ürünlerinin eridiğini görebilir fakat tekrar ürün almaya gideceği zaman kendisi de zamlı fiyattan ürün alımı yapacaktır. Burada göz ardı edemeyeceğimiz yer neresidir diye soracak olursak, işletmeye yeni gelen tüketicilerin tekrar gelmesi ve geldiği zaman açısından artan fiyatların tüketici gözünde normalleşmesi olacaktır.

Stoklar bitiyor, indirim sonlanacak, seri sonu ürünleri gibi tüketiciyi çekmeye yönelik çalışmaların da ticaret konusunda bilinçlenen halk neticesinde fazla bir etkisi kalmamıştır. Önce artırılan fiyatlar sonrasında indirim adı altında çizilen etiketler için örnek aradığımızda karşımıza büyük markalar da dahil çok örnek çıkmaktadır.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama bir markanın, işletmenin sanal ortamlarda satışa sunulan ürünlerinin tüketiciler tarafından görünürlüğünün artırılması ve satış oranlarının yükselmesi için yapılan işlemlerden bir tanesidir. Sosyal mecralar ve internet siteleri ile yapılabilecek bu işlem ile insanlar daha fazla ürün satın alımı yapabilmektedirler.

Tüketiciye uygun satışlar için;

Demode Unsurlar

  • Ürünün Kusurlarını Örtmek
  • Konuşan Taraf Olmak
  • Israrcı Olmak
  • Hedef Kitle Belirlememek
  • Tüketici ile Resmi Olmak

Modern Unsurlar

  • Tüketiciye karşı dürüst olmak
  • Dinleyen taraf olup çözüm üretmek
  • Hedef kitleye uygun sunum yapmak
  • Müşteri ile bağ kurmak
  • Güven veren satış stratejisi kullanmak

Dijital pazarlama için önemli noktalardan bir tanesi de alternatif satış yöntemleridir. Alışveriş içerisinde kargo ücreti olmaması veya kupon kullanımı olması tüketiciler için satış sürecini hızlandıran konulardandır. Kupon kullanımı için bir not söyleyecek olursak, kupon kullanımını satış sonunda gören kullanıcılar “burada kupon da mı varmış, araştırayım belki bulurum” düşüncesi ile satış sürecini durdurarak işlemi bitiren kullanıcı sayısı da fazladır. Bu nedenle kupon verilen saatler veya günler dışında sepet süresince kupon yazısını, tanıtımını kaldırmak mantıklı olacaktır.

Kullanıcı için karar verilmiş bir alışverişte en önemli olan unsur ise hızlılıktır. Dijital pazarlama konusunda yetişmiş markalar satın alım süresinde tüketicilere Pop-up veya reklam göstermemeyi tercih ederler. Bu sayede tüketici karar verdiği ürünleri hızlı bir şekilde alabilir.

Dijital Pazarlama Kanalları

Her biri için farklı hedef kitle ağı bulunan sosyal mecralarda tanıtımlar yapmak veya kampanyaları bildirmek kullanıcı tarafından ürün arayışı sırasında göründüğümüz zaman etkisini gösterecektir. Sahil kesimlerinde dükkanın önüne kayak malzemesi koymak satış oranlarında yükselme yapmayacaktır. Hedef kitlemiz hangi mecraları kullanıyor ise biz de o mecralarda tanıtım yapmalı ve tanınır marka olmalıyız.

dijital pazarlama da şeffaf kargo

Son zamanlarda pandemiden dolayı birebir alışveriş oranı düşmüştür. Bu nedenle sosyal platformlarda yapılan alışverişlerde gerçekleşen artış, dijital pazarlama unsurlarının ne kadar önemli olduğu hakkında bilgi de vermektedir. Tüketicilerin davranışlarını anlamak ve bu davranışlara göre hareket etmek dijital pazarlama işlemlerinin en başında gelmektedir. Tutulan istatistikler sayesinde tüketicilerin dikkat ettikleri hususun şeffaflık olduğuna ulaşılmakla birlikte tüketici, sanal alemde ne gördüyse karşısına gelenin de o olmasını istiyor. Bu istatistik sayesinde, şeffaf kargo seçenekleri işletmeler tarafından dijital pazarlama konusunda tanıtımı artan yöntem olmuştur.

Müşteri ile satış sürecinde, satış sonrasında iletişim kurabilme olanakları da ürün yorumları ve tüketici deneyimi açısından önemlidir. Tüketici olarak ürün satın almadan önce diğer kişilerin yorumlarına dikkat ederiz. Müşteri temsilcisi ile yapılan görüşme sonucunda satın alım işlemine geçen tüketici oranı da fazladır.

Daha fazla bilgi alabilirsiniz;

https://support.google.com/google-ads/answer/6227161?hl=tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir