Google data Studio Kullanarak SEO Raporu Nasıl Hazırlanır, SEo raporu hazırlamak

Google Data Studio’da Hazırlanacak Rapor için İzlenecek Yol

Google Data Studio ile SEO raporu hazırlarken nasıl bir yol izlemeliyiz? Öncelikle datastudio.google.com adresine giriş yapıyoruz ve oturum açık olan hesabımızla Google Analytics ve Google Search Console verilerini ekliyoruz.

Bu işlemi gerçekleştirmek için Data Studio’nun açık olduğu oturuma almak istediğiniz site verilerinin kayıtlı olduğu hesaptan yetki vermeniz gerekmektedir. Eğer Analytics ve Search Console, Data Studio’yu açtığınız oturumda ise yetkilendirme yapmanıza gerek yoktur.

Data Studio ile SEO Raporu Hazırlamak

Yukarıda görmüş olduğumuz görselde belirlenen zaman aralığında gösterilen anahtar kelimeler için almış olduğu tıklama sayısı, gösterim sayısı ve ortalama konum bildirilmektedir. Bu raporda sitemizin 463 kelimede tıklama, gösterim aldığı ve listeye girdiği görülüyor.

Bu rapor tıklama sayısına göre sıralanmıştır. Sizler de sıralama yapmak istediğiniz metriği Sırala bölümünde seçtikten sonra istediğiniz verilere sahip olabileceksiniz. Örnek verecek olursak ortalama konuma göre sıralama yaparak en fazla gösterim aldığınız anahtar kelimelerde SEO odağı oluşturup sitenizi yukarılara taşıyarak fazla tıklama olanağını yakalayabilirsiniz.

Peki anahtar kelime ve metrikleri nereden ekleyeceğiz diye soracak olursanız, yine tablonun veri kısmına gelerek Boyut bölümüne “Query” yani anahtar kelimeyi Metrik bölümüne de “Clicks, İmpressions, Average Position” seçimini yaptıktan sonra sıralamalar gelecektir.

Google Data Studio ile Verileri Karşılaştırmak

Karşılaştırma yapmak istediğimizde ise seçilen tarih aralığının altında “Karşılaştırma tarih aralığı” bölümü bulunmaktadır. Google Data Studio ile verilerin aylara göre karşılaştırmasını yapmak analiz konusunda bilgi almamız açısından önemlidir.

Yukarıdaki görselde 19.11.2020 – 19.12.2020 arasındaki tıklama, gösterim, ortalama konum verileri ile 19.12.2020 – 19.01.2021 tarihleri arasındaki verilerin yüzdelik artış ve azalma oranlarını görmekteyiz.

Marka Adını Anahtar Kelimelerden Çıkarmak

Kullanıcıların firma adını/markasını kullanmadan firmayı arama sonuçlarında bulmaları, SEO amaçlarına ulaşıyoruz anlamına gelebilmektedir. Bu nedenle müşterilerimize SEO raporu hazırlarken marka adının listeden çıkarıldığı ek bir liste göstererek SEO konusunda ilerlemeleri belirtebiliriz. Bunu nasıl yapacağız?

Filtrele bölümünden filtre ekleye tıklayalım ve “Dahil et” bölümünü “Hariç tut” ile değiştirelim. Alan seçin bölümünü ise “Query” olarak seçelim. Koşul seçin bölümünü ise “şunu içerir” olarak bırakıp, firmanın/şirketin adını yazalım. Farklı anahtar kelimeleri de filtreye eklemek istersek altta bulunan “ve” butonuna tıklayarak aynı işlemleri tekrarlayabiliriz.

Google Data Studio farklı mecralar için bu istatistikleri alabilmemize imkan sunuyor. Google Reklamlar (Adwords) de bunlardan birisi. Reklamlar için ne kadar mali külfete girildiği, ne kadar gösterim alındığı ve ne kadar tıklama alındığı anahtar kelimeler ile eşleştirilerek rapor haline getirilebilmektedir.

Hazırlamış olduğumuz raporu kendi firmamıza uygun şekilde, ister A4 kağıdı boyutlarında bir tasarım ister yatay bir tasarım kullanarak müşterilerimize sunum yapabiliriz.

Burada asıl önemli olan nokta anahtar kelimelerde ortalama konumumuz. Sıralamayı ortalama konuma göre yaparak değerli anahtar kelimelerde yükselme hedefleri koyarsak, daha iyi konumlarda ve tıklama sayılarında olabiliriz.

Onat Dijital olarak kullanmış olduğumuz SEO raporu şablonunu isteyen kişiler için paylaşabiliriz. İletişim sekmesinden bana ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir