• 09/2020
  • furkanpeker
  • SEO

Kullanıcı Deneyimi için Site Oluşturmak

Sayfa açılış hızının yüksek olması Google botları tarafından da hızlı taranması anlamına gelmektedir. Kullanıcı deneyimi açısından bakıldığında sayfanın hızlı açılması ile birlikte kullanıcı aradığı bilgiye hızlı ulaşacaktır aynı zamanda Google botları da sayfa hızı sayesinde tarama işlemleri, dizine ekleme işlemlerini daha hızlı yapacaktır.

Neler yapmalıyız;

  1. Güncel site haritası oluşturulmalıdır.
  2. İç bağlantılarımızda olan durum kodlarımızı düzenlemeliyiz. (301, 302, 404)
  3. JS ve CSS düzenlemeleri yapılmalıdır.
  4. Görsellerde uygun “alt” etiketleri kullanılmalıdır.
  5. Sunucu yavaşlığı sorunsalı çözülmelidir. Googlebot’a hızlı yanıt verilmesi gerekir.
  6. Kategorilerimiz, sayfalarımız, ürünlerimiz düzene tabi olmalıdır. İçerik açısından güçlendirilmiş olmalıdır.
  7. Sayfalarımızda bulunan kullanılmayan kodları kaldırmalıyız.
  8. Kaynakları sıkıştırma işlemleri kullanmalıyız.
  9. HTTP 2.1 kullanmaya başlamalıyız.
  10. LazyLoad uygulanmalıdır. Sayfalar kaydırıldıkça yüklenmeli ve sayfa hızlandırılmalıdır.

Site Yapısını Kullanıcı Deneyimine Uygun Düzenlemek

Sayfa düzeni kullanıcılar için önemlidir. Kategori ve isimlendirme ise daha çok Googlebotları için önemlidir. Web sitemizde bulunan ürünlerimizin, yazılarımızın ne ile alakalı olduğu ve çeşitliliğinin nasıl olduğunu bildirmeliyiz.

Nasıl;

  1. Optimize edilmiş kategori sayfaları kullanılmalıdır. Farklı kategorilerde bulunan aynı tipte ürünlerin olmaması gerekir.
  2. Önemli sayfalarımızın 3 tıklamadan uzakta olmaması gerekir. Daha fazla tıklama ile ulaşılan sayfalar Googlebotları tarafından daha az önemde olan sayfa anlamına gelmektedir.
  3. En fazla iç bağlantıya sahip olan sayfamızın anasayfamız olması gerekir. Daha fazla iç bağlantıya sahip alt sayfalarımız, ürün sayfalarımız, yazı sayfalarımız bulunuyorsa düzenleme yapılmalıdır.
  4. Schema kodlarını ürün sayfalarında kullanmalıyız. Schema kodları sayfamızın Googlebotları tarafından taranmasını hızlandırır ve sayfanın hepsini taramadan ne ile alakalı bir sayfa olduğunu anlar. Schema kodları aynı zamanda adres bilgileri, telefon bilgileri, kullanıcı deneyimi bilgileri (RichSnippet) gibi noktalarda da kullanılabilmektedir. Schema Ürün kodları arama motorları için tarama hızını ve trafik artışını sağlar.
  5. Ürünler arasında çapraz bağlantılar kullanılmalıdır.
  6. Ürün sayfaları için de SEO metinleri kullanmalıyız. Google sayfanın ne ile alakalı olduğu ürün sayfalarının alt kısımlarında bulunan SEO metinlerinden anlamaktadır.
  7. Ürün görselleri kullanıcının gördüğü ve eline ulaşan ürün ile örtüşmelidir. Bu madde kullanıcı deneyimi ve yorumlar açısından sitemizin tercih edilme olasılığını artıracaktır.

Meta Etiketlerinin Kullanımı

Meta etiketleri kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Kullanıcıyı site içerisine çeken ve pazarlama mantığını yükleyeceğimiz yer meta etiketleridir.

  1. Meta title etiketi kullanıcının gözüne çarpan ilk noktadır. Title etiketinin SEO uyumlu ve sayfa içeriği ile alakalı olması gerekir.
  2. Sayfa içeriği ile alakalı olmayan meta tagları hemen çıkma oranını artıracak ve sayfa kalitesi düşecektir.
  3. Sayfa içerisine giren kullanıcılar için pop-up kullanımı her zaman tercih edilen durum değildir. Pop-up kullanımını azaltmalıyız.
  4. İçerik yenilenme durumunda veya meta tag yenilenmesi durumunda içeriği ve meta taglarını uygun olarak düzenlememiz gerekmektedir.

Kullanıcı Deneyimi Açısından Merdiven Dış Bağlantı Kullanımı

Bağlantılar kullanıcılar için merdiven konumundadır. Alt sayfalarda aranan bilgi için detaylı konumlara ilerlenmek istenir. Örnek verecek olursak Ayakkabı konusunda bir sayfada olan kişi için deri ayakkabı bağlantısı detay konusunda daha fazla bilgi içermektedir, “deri ayakkabı” bağlantısı kullanıcı için aradığı bilgiye yaklaşmasını sağlar.

  1. Dış bağlantılarımızın kullanıcı deneyimi için uygun yapılması gerekir.
  2. Googlebotları için yapılan siteler ve verilen bağlantılar sitemizi her zaman ileri konumlara taşımayacaktır. İlk zamanlarda ilerde gibi gözüken sayfalar zaman içerisinde kullanıcı deneyimine uygun olmadığı için gerileyecektir.
  3. Gizlenmiş ve farklı sayfalara yönlenen bağlantılar zararlıdır. Metin içerisinde harflere veya kullanıcılar aracılığı ile görülmeyecek yerlere saklanmış, alakasız sayfalara giden bağlantılar site kalitesini düşürecektir.
  4. Pazarlama işlemleri artık güven konusunda iyi olan kişiler/kurumlar için çok önemli yerlere gelmiştir. Kullanıcı için güven kırıcı unsurlar her zaman site otoritesini sallayacaktır. Siz siz olun Google için değil kullanıcılar ve kullanıcı deneyimi için site oluşturun ve düzenleyin.

İşe yarayan aletler, kişiler, yerler, ürünler, mecralar her zaman tercih edilen konumlarda olurlar. Sitenizi işe yarayan konuma getirin ki tercih edilsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir